Hoe was je wasbare luiers?

pins-laundry-541718_1920

De luierwas is voor veel ouders toch wel de favoriete was om te doen. Al die kleurtjes, en de wetenschap dat je goed bezig bent voor je kindje, het milieu en je portemonnee 🙂

Natuurlijk check je altijd eerst het label van je luiers, hiervan afwijken kan de levensduur van je luiers verkorten.

Voor het eerste gebruik

Of je de luiers nu nieuw of tweedehands hebt gekocht, het is altijd slim om de luiers een keer voor te wassen. Weken of meerdere keren voorwassen heeft heel weinig effect op de absorptie van de luiers weet ik uit eigen ervaring. Eén keer voorwassen is voldoende. Het liefst wel op 60 graden (of de maximale temperatuur wat de fabrikant adviseert, check het label!)
Daarna kan je ze aan de lijn hangen, of in de droger stoppen (als er op het label staat dat dit kan natuurlijk).

Wasmiddel

Zelf ben ik fan van het ecoegg. Het maakt de luiers goed schoon, en laat geen zeepresten achter die ervoor zorgen dat de luier minder vocht opneemt.

Een andere optie is waspoeder. Ecover is bijvoorbeeld een goede. Gebruik nooit vloeibaar wasmiddel. Dit blijft in de luiers zitten waardoor de absorptie verminderd en het kan luieruitslag veroorzaken.

Gebruik geen wasverzachter. Dit gaat in de vezels van de luier zitten waardoor ze heerlijk zacht worden, maar nog maar weinig vocht opnemen. Als je echt iets wilt gebruiken ga dan voor natuurazijn. Maar alleen als je geen bamboe bij je luiers hebt zitten. Azijn tast bamboe aan.

Vieze luiers bewaren

Zodra je kindje vast voedsel krijgt kan je een papieren inlegger in de luier doen. Dit vangt de ontlasting op zodat de luier minder vies wordt. Een alternatief is om de ontlasting vanaf de luier in de wc te laten vallen. Maar dit werkt niet met alle soorten ontlasting.

Als je kindje heeft gepoept en je gebruikt een inlegvel, pak je een luierzakje of een boterhamzakje en doe je dat om je hand. Hiermee pak je de hele handel uit de luier, vouw je het zakje eromheen, knoop je het dicht en gooi je het in de kliko. Je handen blijven dus mooi schoon.
Als je wegwerp billendoekjes gebruikt kan je die ook meteen met de ontlasting in het zakje meepakken.
Gebruik je wasbare billendoekjes, leg die dan gewoon op de vieze luier nadat je de ontlasting in het zakje hebt zitten.

In de badkamer of babykamer heb je een luieremmer of gewoon een grote prullenbak staan met een wasnet erin. Door onderin wat baking soda te strooien, of een hydrofiel neer te leggen worden nare geurtjes opgevangen. Je hoeft dus geen water in de emmer of prullenbak te doen!

Zorg ervoor dat de wastaps dicht zitten als je luiers met klittenband hebt, zodat deze mooi blijven in de was. En haal bij pocket luiers de inlegger eruit (niet iedereen doet dit, en ze worden ook schoon als je ze erin laat zitten trouwens).

Wassen

Wassen doe je maximaal eens in de 3 dagen. Als je de luiers langer laat staan kan er schimmel inkomen en zijn ze veel lastiger weer schoon te krijgen.

Je pakt het wasnet met de luiers uit de emmer of prullenbak en stopt ze zo, met wasnet en al, in de wasmachine. Je hoeft de vieze luiers dus niet meer aan te raken.

Eerst draai je een spoelprogramma OF je kiest een programma met voorwas (je hoeft hier geen (voor)wasmiddel aan toe te voegen).
De luiers van Diaper Design mogen allemaal op 60 graden worden gewassen. Heb je een ander merk, kijk dan eerst even op het label hoe heet ze gewassen mogen worden. Op 60 graden dood je de meeste bacteriën en schimmels. Wel zo prettig voor een luier 🙂 Beetje wasmiddel erbij en draaien maar.

Drogen

De luiers van Diaper Design mogen allemaal in de droger. Maar het is natuurlijk beter voor het milieu (en je portemonnee) om ze aan de lijn te laten drogen. Hang de luiers niet aan de voor of achterkant op, maar drapeer ze over de drooglijn. Hierdoor rekt het elastiek niet uit en gaan je luiers langer mee.

img_1426
Bron

Strijken

Hier kan ik kort over zijn: NIET DOEN
Dit zorgt er zelfs voor dat de luiers minder vocht op kunnen nemen, en kan de PUL beschadigen als je het strijkijzer te heet zet. Dit geldt ook voor de hydrofielen trouwens.

Strippen

Strippen doe je om achtergebleven vuil en zeepresten te verwijderen uit je luiers zodat ze weer stralend schoon worden. De meeste mensen doen dit 1 of 2 keer per jaar. Sommigen doen het nooit. Er zijn veel methodes te vinden op het internet. Dit is de methode die voor mij prettig en effectief was:

1) Was de luiers op normale temperatuur (voor mij is dit 60 graden) met wat afwasmiddel of een half vaatwastablet
2) Was de (schone) luiers op 90 graden (kookwas) met wasmiddel (alleen als je zeker weet dat je luiers dit aan kunnen, vraag het aan de leverancier als je het niet zeker weet)