Welke stoffen gebruik je om luiers te maken?

Voor een luiertje wil je een waterdichte buitenkant, een absorberende binnenlaag en eventueel een laagje dat het huidje van je baby droog houdt. In dit blog wil ik ingaan op de stoffen die je daarvoor kan gebruiken.

Waterdichte stoffen

PUL
Pul is een polyester stof met een laag TPU (thermoplastic polyurethane). De PUL die ik gebruik voor de Diaper Design luiertjes is ECO-PUL. Deze is gemaakt met een “groene” lijm die vrij is van weekmakers, milieu vriendelijk is en geen schadelijke stoffen bevat.
De achterkant van de stof is glad en voelt aan als plastic. Dit is de waterdichte laag. De voorkant van de stof is polyester, dit neemt geen vocht op zodat alles droog blijft.
PUL gebruik je voor overbroekjes, de buitenkant van een pocket luiertje of voor de buitenkant van een alles in 1 luiertje.
PUL

Wol
Wanneer je pure wol voorziet van een laagje lanoline of wolvet (lanoliseert) wordt het ook waterdicht. Een wolbroekje kan je breien, haken of naaien van vervilte wol.
Een goede wol hiervoor is Cascade 220 bijvoorbeeld te krijgen bij Vicarno (en nee ik heb geen aandelen, maar wel goede ervaringen met deze webwinkel).
Patronen voor wolbroeken zijn via google te vinden.
wol

Stof voor droge billetjes
Microfleece
Microfleece is een syntetische stof die dun, zacht en rekbaar is en niet broeit. Heerlijk dus om tegen je huid te hebben. Microfleece laat vocht door zonder het vast te houden. Na een plas blijft het even nat (je kindje weet dus wel dat het aan het plassen is), maar het vocht zakt snel door naar de lagen eronder. Hierdoor blijven de billetjes droog en zal je kindje niet wakker liggen door een natte broek, of luieruitslag krijgen door natte billetjes.
Microfleece is wel wat lastiger te bewerken omdat het een stretch stof is.
white_microfleece_dss__76703.1342813461.400.400

Syntetisch suède
Net als microfleece houdt syntetisch suède de billetjes droog. Het is ook dun en zacht en broeit niet. Het grote verschil met microfleece is dat het niet rekbaar is en dus veel makkelijker te bewerken.
suede

Absorberende stoffen
Flanel (Katoen)
Katoen is een natuurlijke stof. Van oudsher worden hier al luiertjes van gemaakt. Het is goedkoop en makkelijk te bewerken. Flanel en badstof zijn lekker zacht en in vele kleuren te krijgen.
Als je een laag budget hebt is dit zeker een goede optie, maar er zijn stoffen die veel meer absorberen.

Microvezel
Microvezel is een syntetische stof. Het wordt ook veel gebruikt voor schoonmaak doekjes. Microvezel voelt niet lekker aan, het lijkt te blijven haken aan je handen. Het is dan ook geen goed idee om dit direct tegen de billetjes van je kindje te doen, maar met een ander stofje erboven (bijvoorbeeld microfleece) is dit een zeer goede optie.
Microvezel absorbeert meer dan katoen, en droogt ook nog eens sneller. Daarbij is het goedkoop en vrij makkelijk te bewerken (zorg wel dat je een stofzuiger bij de hand hebt, want er komt nogal wat pluis vanaf).
microfiber_terry_3__85841.1372867737.400.400

Bamboe
Bamboe is een natuurlijke vezel die wordt gecombineerd met katoen om er een mooie stof van te maken. De bamboe die ik verkoop heeft 70% bamboevezels, 28% katoen en 2% polyester.
Bamboe heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig om te groeien, waardoor er ook geen bestrijdingsmiddelen in de stof terecht komen.
Bamboe is heerlijk zacht, schimmel werend en absorbeert veel en snel. Nog meer en sneller dan microvezel. Het nadeel van bamboe is dat het heel traag droogt en de prijs is ook hoger dan microvezel of katoen.
bamboo_double_loop_terry__51138.1372868197.400.400

Hennep
Hennep is net als bamboe een natuurlijke vezel die wordt gecombineerd met katoen om er een mooie stof van te maken. De hennep die ik verkoop heeft 55% hennep vezels en 45% katoen.
Ook hennep is zacht en absorbeert nog meer dan bamboe. Het absorbeert alleen erg traag, dit betekent dat je het niet bovenop wil hebben liggen, want dan loop de plas er gewoon af. Maar met een andere stof erboven kan het zijn tijd nemen om alles te absorberen.
Mijn favoriete combinatie is bamboe met hennep eronder. Ik ben nog niets tegen gekomen wat beter absorbeert dan dat.
hemp fleece

Met welke stoffen zou jij graag een luiertje willen maken?

4 gedachten over “Welke stoffen gebruik je om luiers te maken?

  1. Mirjam

    Hallo, ik ben benieuwd waar je de Eco-PUL koopt.
    Ik kan wel verschillende adressen in Amerika vinden, maar als het hier beschikbaar is, dan hoor ik dat graag!

    Vriendelijke groet,

    Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *