De verschillende luiersystemen

Ieder kindje en iedere ouder is anders, en daarom zijn er verschillende luiersystemen waaruit je kan kiezen. Ieder met zijn eigen voor en nadelen. In dit blog wil ik ze op een rijtje gaan zetten.

De Alles in één of AIO (all in one)

8550_562089243876340_545879386_n
D
e alles in 1 luier is de simpelste luier die er is. Omdoen en klaar. Tijd om te verschonen? De hele luier gaat de emmer in en een nieuw luiertje gaat om het kindje. Net zo makkelijk als wegwerp, of eigenlijk nog makkelijker: je hoeft niet de aanbiedingen in de gaten te houden, niet met grote pakken luiers te sjouwen. Gewoon de wasmachine in, aan de lijn en weer om je kindje.
Het grootste nadeel van dit systeem is de droogtijd. De buitenkant van het luiertje is waterdicht, erg fijn voor de kleertjes tijdens het dragen, maar tijdens het drogen kan aan de waterdichte kant geen vocht ontsnappen en verdubbeld de droogtijd van dit luiertje.

De alles in twee of AI2 (all in two) luier

20140208_134639Foto-0681
R
echts het overbroekje en links zie je het luiertje.
De alles in 2 heeft zoals de naam al doet vermoeden twee delen: een overbroekje en het luiertje. Om deze om te doen doe je eerst het luiertje om en daaroverheen gaat het overbroekje. Het luiertje zelf heeft geen waterdichte laag. Hij is net zo makkelijk om te doen als de alles in één, maar droogt een stuk sneller. Het overbroekje bestaat alleen uit de waterdichte laag. Deze kan je ook meerdere luierwisselingen gebruiken.
Het voordeel van dit systeem is dat het sneller droogt dan een alles in één luiertje, en nog relatief makkelijk om te doen is. Daarbij heb je door de dubbele laag extra bescherming tegen doorlekken. Tenzij het luiertje uit het overboekje piept of als het luiertje echt helemaal doorweekt is zal dit systeem niet lekken.
Het nadeel is dat je net even iets langer bezig bent met het omdoen.
Zelf vind ik dit systeem ideaal voor de nacht.

Pocket luiertjes

Fotor0622133516
Een pocket luiertje is een middenweg tussen de AIO en AI2. Het is een luiertje waarbij de absorberende kern er los bij zit. De buitenkant is van waterdicht PUL (meer over de verschillende stofjes komt nog in een volgend blog), de binnenkant van microfleece of een ander stofje wat water doorlaat of vasthoudt en daartussenin zit niets.
Zo los heb je dus niets aan een pocket luiertje, je moet er een absorberende inlegger in stoppen. Deze schuif je meestal door een opening aan de achterkant het luiertje in.
Het voordeel van dit systeem is dat de droogtijd nog korter is dan bij de andere twee luiersystemen. Daarbij kan je de hoeveelheid inleggers aanpassen aan de behoefte op dat moment. Ga je wat langer weg dan doe je er een extra inlegger in, hoef je maar een uurtje te overbruggen tot bedtijd doe je er wat minder in. Plast je kindje veel dan doe je er een extra inlegger bij etc. En zodra de inlegger erin zit is deze luier net zo makkelijk om te doen als de alles in één luier.
Het nadeel van deze luier is dat je na het wassen en drogen de inlegger(s) er weer in moet doen en dat je eraan moet denken om de inleggers er weer uit te halen voordat je ze wast (doe je dit aan de achterkant van de luier, dan is de inlegger daar meestal nog droog en heb je dus geen vieze handen).

Wat is jouw favoriete luier systeem? En waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *